Dva příběhy - Conrad, Joseph, 1857-1924 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Výběr dvou povídek z Conradovy sbírky Příběhy neklidu, publikované poprvé roku 1898. Obě povídky představují dramatické děje, vyprávěné svými protagonisty v jiném čase za rovněž dramatických okolností. V případě povídky "Laguna" jde o příběh dvou bratrů, vyprávěný u lůžka umírající ženy, v povídce "Příběh" pak vypravuje muž námořní historii ženě, a to na pozadí frustrace válkou i jejich nejednoduchého vztahu. Toto schéma dodává oběma povídkám specifické napětí, "neklid" ve dvou dějových vrstvách, a dobrodružný děj obohacuje o výrazný psychologický přesah.