Něco cirkusového - Špaček, Viktor, 1976- (Dybbuk, 2015)
Soubor povídek současného básníka, výtvarníka a prozaika je především výpovědí o záludnostech a citových krizích v partnerských vztazích. Cyklus próz Viktora Špačka je souborem drobných portrétů lidí, kteří zjišťují, že jejich zdánlivě všední život dostává trhliny, které se jen obtížně zacelují. Na povrch vyhřeznou rozpory a nedostatky v jejich vztazích, vystupňované manželské krize, refrénovitě se opakující průměrnost lidské existence, jež dokáže člověka přivést na pokraj apatie či bezradnosti. Jakoby protagonisté těchto minipříběhů proměnili najednou svůj domov na kruhovou arénu pod velkým stanem a s největšími obtížemi se vláčeli její pilinovou podestýlkou. Bizarní výčitky střídají prosby o odpuštění, výhrůžky se obracejí v otupělou rezignaci a rozzuřenost občas nahrazuje chvilková něha a křehkost - situace potvrzující neschopnost partnerské komunikace připomínají řadu záměrně pokřivených varietních čísel a metaforicky tak obsahují i "něco cirkusového".