Opus pictum - Němec, Vojtěch, 1983- (Dybbuk, 2016)
Ambiciózní experimentální próza výbojného západočeského autora je pozoruhodná především osobitým stylem vyprávění. Mladý chebský autor vypráví příběh bezejmenného hrdiny zřejmě s autobiografickými rysy, jehož život sleduje od samotného okamžiku početí a po vzoru magických realistů v něm nechává přirozeně prolínat obyčejné a nadpřirozené. Těžiště prózy však nespočívá v ději, ale ve stylu vyprávění. Autor jednotlivé události ani tak nesděluje, jako pitvá - do všech kořenů, souvislostí a konsekvencí, s jistou posedlostí vším tělesným, erotickým či abnormálním. Postmoderně přerušuje své vyprávění odbočkami, poznámkami či zprávami a průběžně vede dialog se čtenářem, který se nese v konfrontačním, lehce pohrdavém, provokujícím tónu. To může působit dojmem jisté autorské nezralosti, na druhé straně tím Němec udržuje čtenáře v aktivním přístupu, svůj stylistický experiment detailně promýšlí, své asociace a komentáře dotahuje do důsledků a vše sděluje originálním a bohatým jazykem.