Přečtený život - Špůrek, Milan, 1938-2018 (Dybbuk, 2014)
Obsáhlá literární koláž je svébytným románem, sestaveným z citací několika stovek děl české i světové literatury. Náročný a autorsky nesmírně pracný román neobsahuje jediné slovo, jehož autorem by byl sám Milan Špůrek, literární experimentátor a přírodovědec mnoha zájmů. Projekt, započatý v 70. letech 20. století a představený čtenářům kratší prózou Předehra k mlčení na sklonku let devadesátých, sestává z krátkých citátů nejrůznějších beletristických, esejistických i odborných děl rozličných dob a zemí, které Milan Špůrek promyšleně klade do překvapujících návazností a za pomoci stovek světových autorů tak vytváří svébytnou autobiografickou zpověď i zcela originální poctu literatuře. Všechny věty opatřil pečlivými odkazy na jejich původ, a tak se kniha krom jiného může stát i jakýmsi rozcestníkem zvídavého čtenáře po zajímavých zákoutích světové prózy.