Rozházení chodci : texty z let 2008–2012 - Gabriel, Jan, 1949- (Dybbuk, 2013)
Pátá samostatná sbírka veršů surrealistického básníka a výtvarníka obsahuje texty, které vznikaly v letech 2008-2012. Hluboká imaginace a smysl pro vykreslení až melancholických obrazů, spojených se světem, jenž se zdál ve svých možnostech mnohem jednodušší než dnešek - to jsou dva základní rysy této Gabrielovy sbírky. Vše je navíc nazíráno z hlediska surrealistické poetiky, která zároveň autorovi propůjčuje příležitost, jak nahlížet na současné dění, jež mu mnohdy připadá bezmyšlenkovité a zmatečné. A tak v jakémsi postmoderním soupeření v autorově pojetí ožívají nejrůznější akcenty dnešních jevů a situací, jež jsou reakcí nad rozporuplností doby. Vedle sebe tu rozkvétají groteskní absurdity, nicotnosti, meditativní záchvěvy a také civilizační úpadek, způsobený nepřeberným množstvím informací, pro jejichž prchavou hodnotu ovšem člověk zapomíná vnímat to, co je podstatné pro lidskou existenci - totiž opravdovost prožitku násobenou intenzivním citovým zaujetím.