Řeky a moře : román - Mencl, Václav Eduard, 1904-1987 (Dybbuk, 2010)
Originální, surrealisticky laděná pocitová próza svérázného českého autora. Kniha nemá žádnou dějovou linku, je to spíše prazvláštní struktura plná metafor, symbolů, kontemplací a snů, pohybující se mezi rozumem a iracionalitou. Vyžaduje také zvláštní druh čtení. Není možné se ptát po obsahu. Ale je možné se nechat unášet jejím proudem.