Hvězdná hodina vrahů - Kohout, Pavel, 1928- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Spisovatel Pavel Kohout napsal rozsáhlý román o nejdramatičtější době svého života, kterou pro něj jako sedmnáctiletého gymnazistu znamenaly poslední měsíce druhé světové války, únor až květen 1945. Své dílo Pavel Kohout charakterizuje i těmito výstižnými slovy: "Němci chystali krvavé finále, Češi krutou odplatu. Hledal jsem pro obě strany dvě hlavní postavy, které se tehdy ještě mohly stýkat, a našel jsem je v českém a německém kriminalistovi, úředně přinuceným ke spolupráci. Tak mohl vzniknout příběh o zrůdném mučiteli, jaký by i v té nenormální době normálně skončil na šibenici, ale že v čase konečného běsnění začne místo opuštěných žen krutě vraždit Němce, stává se pro mnohé hrdinou pražského povstání - jev, jenž se v dějinách opakuje: osudové chvíle lidstva jsou i hvězdnými hodinami vrahů. Zdánlivě kriminální román chce tedy zkoumat cítění, myšlení a jednání lidí, kteří se stanou ořechem v louskáčku děsivě vyšinuté doby, a přece v sobě najdou dost síly, aby ubránili před rozdrcením alespoň duši." Nakladatelská anotace. Kráceno.