Noční tango, aneb, Román jednoho léta z konce století - Kratochvil, Jiří, 1940- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Snově fantaskní román z konce 20. století vypráví absurdní příběh nekonformní brněnské rodiny. Próza, oceněná roku 1999 Cenou Jaroslava Seiferta, navazuje na autorovu sérii sofistikovaných, složitě komponovaných románových skladeb. V postmoderním snovém zamlžení, v němž nic není jisté, děj se rafinovaně rozpadá do fantaskních obrazů a postavy se proměňují ve svých rolích, provádí autor čtenáře komplikovanou cestou Brnem konce 20. století i příběhem jedné podivné rodiny.