Truchlivý Bůh - Kratochvil, Jiří, 1940- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Jak uniknout osudu, který si na slušného člověka vymyslela jeho mafiánská rodina, společnost nebo snad autor? Prostý knihovník, muž nebažící ani po majetku, ani po moci, který si tudíž v minulém režimu nezadal, je svou rozsáhlou a ve všech režimech přežívající rodinou proti své vůli postaven před hrůzu budící úkol: převzít po zemřelé příbuzné její "rodinný statut" a stát se "kmotrem", ochráncem, ale i "samosoudcem" celého klanu se vším, co k tomu patří. Jde o to, jak se rozhodne a proč. Hrdinu navíc traumatizuje jakási hrůzná událost z dětství... Osobní líčení hrdinovo je střídáno s autorským, které nahlíží nejen děj, ale i sebe sama, autora a jeho pohnutky a tak je celý příběh znejasněn - nakolik autor píše o příběhu, o sobě nebo o hrdinovi píšícím příběh o sobě...