Nesmrtelný příběh, aneb, Život Soni Trocké‑Sammlerové, čili, Román karneval - Kratochvil, Jiří, 1940- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Zpověď ženy, která prožila konec 1. republiky, válku i poválečná léta až po počátek 21. století. Barvitým jazykem psaná velmi sugestivní zpověď, vzpomínky na dětství, první lásky, matku Němku a otce Rusa, kteří oba zahynuli při divokém odsunu brněnských Němců u Pohořelic. Trýznivé a přesné komentování ne právě radostného historického údělu lidí v tomto regionu, plné laskavého pochopení pro lidské slabosti a pochybení, plné sarkasmu při komentování politických zvratů. Kniha je pendantem k "Siamskému příběhu".