Denní služba - Holub, Miroslav, 1923-1998 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Prvotina významného českého básníka, lékaře-imunologa Miroslava Holuba, která se poprvé objevila na knihkupeckých pultech na sklonku padesátých let. Sbírka je inspirovaná běžnou realitou každodenního života a i z tohoto důvodu je řazena do literárního proudu, pojmenovaného jako poezie všedního dne. Ve verších pak autor (jak je patrné i z titulu) uplatňuje i motivy z prostředí laboratoří a nemocnic, ponejvíce ale usiluje vystihnout vnitřní pocity člověka ve složitém časovém období.