Dříve než do snů... - Kratochvíl, Petr, 1950- (Dokořán, s.r.o., 2018)
Sugestivní rodinná kronika napříč dvacátým stoletím je poutavým dramatickým vylíčením životních osudů jednotlivých postav příběhu v kulisách skutečných historických událostí. Na pozadí komplikovaných událostí dvacátého století se odehrávají životní příběhy rodiny Kolrossů, jejichž kořeny jsou hluboce zapuštěny nejen v pošumavském městečku Čachrov, ale také ve vedlejším německém Jeseni. Fatální okolnosti dvou světových válek pohybovaly s osudy hrdinů jako na šachovnici a odvíjely se od nich komplikované vztahy, rozhodnutí a životy. Vyhrocené česko-německé vztahy reprezentují především bratři František a Josef, z nichž každý stojí na opačné straně fronty první světové války a toto stigma nese své poselství i pro další generace.