Noc plná křídel : 1961-1962 - Šrut, Pavel, 1940-2018 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Knižní prvotina českého básníka, překladatele, písňového textaře a autora knih pro děti, která poprvé vyšla roku 1964. Již ve svém debutu rozehrál Pavel Šrut podmanivou galerii obrazů, do nichž vstupovaly vzpomínky na dětství, síla intimního prožitku a neobvyklé vidění krajiny. Částečně sice navazoval na linii poezie všedního dne, nicméně jeho intenzivní, až zarputilé hledání opravdových hodnot, především lásky a naděje, se přece jen tomuto hnutí vymykalo. Důležitou roli hraje v autorově poezii i motiv války, viděné z pozice pětiletého chlapce. Hlavní těžiště pak zaujímají intimní a milostné reflexe, odehrávající se na pozadí přírodních dějů či lehce načrtnutých portrétů měst. To vše tvoří kulisu pro to, aby básník, byť někdy s nádechem smutku, vytvořil vhledy vnitřního a převážně citového světa lidského jedince.