Přehlásky - Šrut, Pavel, 1940-2018 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Druhá sbírka poezie českého básníka, překladatele, písňového textaře a autora knih pro děti, která poprvé vyšla roku 1967. I po více než padesáti letech po svém prvním vydání má tato sbírka Pavla Šruta stále co říci i dnešnímu čtenáři. Jeho poezie v sobě nese kultivovanost výrazu, lyrická zachvění, ale i ironii a nadhled, vnímavé pozorování světa či jemné humorné okamžiky. Jsou tu nejen variace na nejrůznější žánry, od nápaditých čtyřverší k baladám, od svérázných popěvků až k sonetům, jež jsou ponejvíce dedikovány autorovým literárním oblíbencům a vzorům: především jsou tu osobité pohledy, jimiž básník zkoumá lidskou jedinečnost, ukotvenou ve vnitřním světě člověka. Zdá se, že právě tento niterný výzkum se pro něho stává největší inspirací, že právě zde dokáže nalézt až drásavé vhledy do citů a vášní, do téměř mystických nocí, kdy se "vytrácíme z vlastních podobizen".