Červotočivé světlo - Šrut, Pavel, 1940-2018 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Sbírka veršů uznávaného českého básníka a textaře, která byla napsána v pěti měsících (srpen-prosinec) roku 1968. V pozdějším vydání označil autor tento soubor jako "básně z podzimu pražského jara", což výmluvně napovídá, jakou dobu a události tu reflektuje. Invaze pěti vojsk na území tehdejšího Československa, která postupně přerůstala v dlouhé normalizační období, se stala pro osmadvacetiletého básníka tragickou a zlomovou zkušeností. Šrut tuší, kam se nyní dějiny ubírají a dochází k názoru, že tato cesta nebude žádnou procházkou růžovým sadem. Ztráta svobody i opětovné nastolení cenzury ho vedou k poznání, že jeho země a prostředí, v němž žije, se stane jevištěm, které může být nasvíceno snad jen "červotočivým světlem". Ve dvou oddílech autorovy verše ústí v řadu elegických litanií, do nichž nastupuje beznaděj či obava a úzkost z věcí příštích. A krajina, která měla předpoklady stát se rozkvetlou zahradou, se mění v pustý hřbitovní prostor, "kde čenichá déšť a vrší se hlína."