Ráj a peklo lásky ve španělských zpěvnících z 15. století - Uličný, Miloslav, 1942- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Výbor z tradičních španělských zpěvníků středověké milostné lyriky přináší ukázky z děl čtyřiceti dvorských básníků tvořících mezi dvanáctým až šestnáctým stoletím. Lyrické a lyricko-epické formálně sevřené útvary vznikaly pod vlivem provensálské, galicijsko-portugalské a italské dobové tvorby, ačkoli na kastilském dvoře přibralo pěstování poezie další specifické znaky. Žánrově se skladby pohybují v pestré škále od vážných balad po úsměvné satiry, v nichž jsou "ráj" i "peklo" milostných útrap spíš prostředkem k obveselení publika. V úvodu shrnující pojednání (mimo jiné o pramenech i tradici českých překladů sahající do 19. století), v závěru krátké medailony autorů.