Koho vypijou lišky - Kábrtová, Lidmila, 1971- (Host, 2013)
Beletristická prvotina české žurnalistky a publicistky sleduje prvních třináct let života vnímavé dívky, vyrůstající v šedivém a odcizeném normalizačním období. Autorka formou epizod o padesáti slovech vypráví příběh dívky El, která se narodí kdesi v zapadlé obci. Její matka je poněkud zapšklou a hysterickou osobou, otec alkoholik a násilník. Z neutěšených rodinných poměrů uniká El do hájemství četby. Jinak žije zcela izolovaně, nerozumí svým spolužačkám ani pedagogům, neustále připomínajícím výdobytky socialismu. Snad jediným člověkem, jenž je jí blízký, je dědeček, který na vlastní kůži poznal otřesnou zkušenost kolektivizace, která ho připravila o rodný statek. Právě dědeček vypráví Eli symbolickou pověst o hlubokých lesích, jež je obklopují a v nichž vládnou mocné lišky, které "vypijou" každého, kdo vykročí nesprávným směrem... Jednotlivé dějové fragmenty autorka výstižně uvádí směsí dobových titulků z tehdejšího Rudého práva, které ilustrují beznadějnou a monotónní atmosféru, rozprostírající se v této epoše nad Československem.