Němci - Katalpa, Jakuba, 1979- (Host, 2012)
Román současné české prozaičky líčí složitý osud ženy, která obtížně hledá své naděje a uplatnění v nemilosrdném soukolí dějinných událostí v první polovině dvacátého století. Mladá žena, která žije s manželem a dítětem v Londýně se vrací do Čech na pohřeb svého otce Konráda. Vzpomene si na poštovní zásilky, které na otcovu adresu přicházely skoro až do konce osmdesátých let minulého století z tehdejšího západního Německa a obsahovaly většinou sladké zákusky a pochoutky. Konrádovi, který byl adoptován, je až v dospělém věku prozrazeno, že balíčky mu posílala jeho biologická matka Klára Rissmannová. Po Konrádově smrti se jeho dcera pokusí zjistit pravdu o Klářině osudu. Odjíždí do Německa, pátrá v archívech a před jejíma očima začne vyvstávat obraz Klářina složitého údělu. Klára prožila obě světové války, druhá ji navždy poznamenala. Jako učitelka se ocitne na protektorátním území v malé a stranou všech událostí položené sudetské obci. Ale i sem dolehnou ozvěny války, jejíž konec přinese vyhrocené vztahy.