Modré stíny - Sýkora, Michal, 1971- (Host, 2013)
Detektivka moravského autora, v níž svérázná komisařka Výrová vyšetřuje smrt vysokoškolského pedagoga přímo na univerzitní půdě. Jednoho listopadového rána uklízečka nalezne docenta Ondřeje Chalupu zastřeleného v jeho pracovně. Souvisí vražda s jeho dlouhodobou snahou o odvolání univerzitního kvestora? Proč vrah riskoval a střílel přímo v budově? Kdo všechno měl důvod přát si smrt svérázného, ale čestného docenta? Druhý díl ze série detektivních románů, jejichž protagonisty jsou policejní komisařka Marie Výrová a její mladší kolegové Pavel Edelweiss a Kristýna Horová. Nitky vyšetřování případu, který se zprvu jeví jako běžná lokální zpronevěra, zavlečou postupně své kladné i záporné hrdiny do bažiny bezskrupulózního prospěchářství, klientelismu a korupce stoupající do nejvyšších pater politiky. Stíny ukryté v lidských myslích a tajené příběhy z minulosti nakonec málem rozloží i vyšetřovací tým. Nakladatelská anotace. Kráceno.