Amazonie a řeky příběhů - Plešinger, Vladimír, 1938-2018 (Jota, 2014)
Tajemná oblast Amazonie přitahovala od 15. století pozornost dobrodruhů, objevitelů, kartografů i vědců. Knížka z oblasti historické literatury faktu přináší celkem sedm příběhů z historie dobývání tohoto neproniknutelného území Jižní Ameriky. Úvodní část shrnuje základní informace o Amazonii, oblasti povodí nejdelší řeky světa a jejich přítoků, která se rozkládá na území několika dnešních jihoamerických států. Jako první Evropan objevil vnitrozemskou Amazonku Francisco Orellana v 1. půli 16. století, v dalších kapitolách jsou popsány různě zaměřené výpravy a expedice od 16. do 20. století (včetně cesty Percivala Harrison Fawcetta či Theodora Roosevelta). Čtivý výklad doplňují historická vyobrazení oblasti, dobové černobílé i současné barevné fotografie, mapy s vyobrazením jednotlivých výprav.