Ukradený totem - Stingl, Miloslav, 1930-2020 (Jota, 2013)
Pět příběhů od jednoho z nejvýznamnějších českých cestovatelů a čestného náčelníka indiánského kmene Kikapú zavede malé čtenáře do nejrůznějších koutů světa, kde spolu s dětskými hrdiny prožijí mnohá podivuhodná dobrodružství. S malým „detektivem“ haidského kmene indiánů se čtenáři vydají za záchranou ukradeného totemu, naučí se vzývat mocné duchy, přelstít šamana nebo postavit eskymácké iglú na ledové kře. Ocitnou se v zuřivé bouři, budou hledat zlatou tepnu australské pouště, zúčastní se napínavé soutěže rybářů na jednom z havajských ostrovů a pro kůži divoké pumy se vypraví až do voňavých lesů Střední Ameriky. Čeká na ně i spousta dalších napínavých dobrodružství, na jejichž pozadí odhalí krásu a jedinečnost naší planety. A vždycky se znovu a znovu přesvědčí, že ať už tady nebo tam, bez odvahy a přátelství nikdy nic nezmůže malý ani velký. Nakladatelská anotace.