Není římského lidu - Loukotková, Jarmila, 1923-2007 (Jota, 2012)
Historický román, jehož kulisou je starověký Řím za doby panování císaře Nerona. Dějovou kostrou knihy je život a smrt proslulého římského básníka Petronia. Autorka vychází z perfektní znalosti Petroniových Satir a poučena o literárních a společenských zvyklostech této doby vytvořila barvitý, dějově velice pestrý obraz společnosti patricijů i prostého římského lidu, román plný napětí, lásky a nenávisti.