Lizucha - Juráčková, Lenka, 1974- (Jota, 2015)
Příběh staré a opuštěné Lízy z domova seniorů, která žije jen svými vzpomínkami, dokud jí přátelství se dvěma mladými dívkami nepomůže vyjít ven ze samoty. Devadesátiletá Lída pobývá v domově seniorů. Díky Alzheimerově chorobě se uzavírá do sebe, prolíná se jí minulost s přítomností. Zpět se k ní vracejí vzpomínky na dětství na Ukrajině, válečný pobyt v německém táboře nucených prací, kde se seznámila se svým mužem a kde porodila syna, i usídlení se v Československu. Zdá se, že Lídu v životě již nic hezkého nečeká, jen zahořklý pohled na svět kolem sebe a dezorientace. Zvrat v jejím až příliš poklidném a smutném životě však přinese návštěva dvou mladých dívek s herbářem. Podaří se jim vnést trochu radosti a zájmu do života osamělé staré dámy a objeví i její dávnou přítelkyni.