Ratajský les - Palán, Aleš, 1965- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Román, odehrávající se střídavě ve třech časových rovinách, vychází především ze skutečné události z počátku padesátých let, kdy byla na kutnohorském okrese zavražděna vesnická komunistická funkcionářka. Aktivní funkcionářka Anna Felbabová prosazovala na počátku padesátých let zemědělskou linii vládnoucí strany tak nekompromisně, že se stala postrachem téměř všech rolníků v obci. Několik jedinců se snažilo agresivní ženě postavit, původně ji chtěli pouze zastrašit, ale akce se vymkla. Felbabová zemřela ranou z pistole a tato událost se stala rozbuškou pomstychtivého řádění příslušníků StB. Vedle usvědčených vrahů, dopadených až šest let po činu, smetla řadu nevinných osob, jež donutila existovat na samém dně společenské hierarchie. Pelán domýšlí důsledky nepromyšleného skutku, který poznamenal osudy lidí i v dalších generacích. Mnozí nezapomněli na nezasloužené křivdy a ti nejmladší se pak na počátku jedenadvacatého století, roztrpčeni z toho, že komunistická zlovůle nebyla potrestána, rozhodnou vzít spravedlnost do svých rukou...