Eseje o věcech veřejných - Bacon, Francis, 1561-1626 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Výbor esejů pěti britských a irských autorů nabízí přehled ostrovní esejistiky od 16. do 20. stol. Výbor esejů obsahuje texty pěti autorů: třech Angličanů a dvou Irů, pamfletistický styl Jonathana Swifta nebo spíše žurnalistický přístup Gilberta Keithe Chestertona, které nejprve vycházely v londýnských novinách. Čtenář se seznámí i s eseji otce moderní irské poezie Williama Butlera Yeatse. Další texty jsou od zakladatele novověkého empirismu Francise Bacona a satirika Thomase Dekkera. Historické texty překvapí svojí myšlenkovou aktuálností. V poznámce překladatele najdeme radikální pohled, že "V jejich (esejů) zrcadle se v křivém šklebu zřetelně odráží zvulgarizování všech sfér našeho současného života, osobního i veřejného".