Naopak - Holub, Miroslav, 1923-1998 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Jubilejní desátá autorova sbírka Miroslava Holuba, lékaře-imunologa, kterou se roku 1982 po více než desetiletém vynuceném odmlčení opět přihlásil do proudu české poezie. Soubor textů Miroslava Holuba obsahuje tři sbírky, které autor napsal v průběhu trýznivé dekády, v níž mu bylo zakázáno publikovat. Je zahájen autorovými "Stručnými úvahami", které představují básníkovy poznámky o lidských pocitech a životních zkušenostech. V oddílu "Mínótaurus" autor svébytně rozvíjí starou řeckou legendu o příšeře s lidským tělem a býčí hlavou. V závěrečném opusu, nazvaném podobně jako práce německého antropologa Julia Lipse "O původu věcí", se pak s jemným filozofickým nádechem zamýšlí nejen nad rolí předmětů a jevů, ale i nad konáním a tvorbou člověka. Své názory však Holub předkládá zároveň i s pokorou, skepsí a pochybnostmi. Platí to třeba i v případě poezie samotné, kdy autor váhá nad tím, zda se mu opravdu podařilo vyslovit to podstatné, o co se pokoušel: "Mnoho jsme chtěli, chtěl jsem / říci, / a neřekli jsme vůbec nic."