Beton : verše z New Yorku a z Prahy - Holub, Miroslav, 1923-1998 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Sbírka Miroslava Holuba, lékaře-imunologa a jednoho z nejznámějších českých básníků, která vznikla roku 1970, těsně před autorovým nuceným odmlčením, jež trvalo až do počátku osmdesátých let. Většina básní je inspirována autorovým newyorským pobytem, který v něm zanechal rozporuplný pocit. Básník si všímá především odlidštěné aglomerace, která se v jeho představách rozpíná až do apokalyptických vizí. Imprese z autorova amerického pobytu přerůstají ve všeobecnější obraz hrůzy z civilizace a z nemožnosti komunikace mezi lidmi. Město náhle působí jako "šedivá vulkanická hvězda", v níž je všechno z betonu, z materiálu, který svou neúčastností a anonymní, navíc šedivě obrovitou masou, jen podtrhuje úpadek civilizace. Z betonu jsou tu "stíny, zem, nebe, stromy, houpačky a dokonce i něha". Svět ztrácí vřelost a soudržnost, o čemž svědčí i lakonické nápisy na newyorských zdech, které básník využívá jako svébytný komentář a doplněk své poezie.