Abcházie v dějinách gruzínského státu - Gamaḫaria, Ǧemal, 1949- (MEZERA, 2014)
Historický vývoj Abcházie od nejstarších dob po současnost a přehled kulturních památek tohoto území nacházejícího se u Černého moře.