Je hlína k snědku? - Katalpa, Jakuba, 1979- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Novela o intenzivně prožívaném ženství konfrontovaném se světem, který nabízí i drsně bere, jemuž se hrdinka poddává i brání, který přijímá všemi smysly a zároveň se před ním uzavírá. Mladá hrdinka Nina, bývalá malířka či studentka UMPRUM nás provází zážitky svého intenzivního života, zážitky především fyzickými, které ji naplňují, z nichž čerpá inspiraci a které přijímá a nechává se jimi unášet. Jejím mladým životem prošli výrazní muži, ale i žena - to je však už minulost drsně a bolestně uzavřená, nyní žije s uhlazeným, bohatým, pečlivým úředníkem magistrátu, jehož tělesno ji nijak nerozněcuje a od nějž nechce a nemůže přijmout dítě... Děj střídavě překračuje ze žhavé minulosti do trpce prožívané současnosti, hrdinka je obrazně i fyzicky zmítána rozporuplnými city a pocity a čtenáře nechává přihlížet všemu fyzickému, co prožívá (nejen ona, ale i její babička) do nejpodrobnějších detailů. Text se pohybuje na ostré hraně, kymáceje se od snahy o nekompromisní otevřenost velké literatury k pornografii.