Cestou životem : příběhy - Wagnerová, Alena, 1936- (Prostor, 2019)
Soubor čtrnácti povídek, mapujících okrajovou literární činnost historičky, publicistky a prozaičky Aleny Wagnerové v rozmezí pěti desetiletí. Česká, v Německu žijící autorka se ve svých krátkých prózách soustředí na zapomenuté, zdánlivě bezvýznamné lidské osudy, které fabuluje na základě drobných vjemů či dokumentů. Mnohé z textů jsou přiznaně autobiografické, v jiných je autorka sama přítomna jen jako jakýsi aktivní pozorovatel. V drobných prózách Aleny Wagnerové zaznívají často existenciální, melancholické tóny, narativní styl občas přerůstá do esejistických úvah nebo dokumentární prózy, citující doslovné autentické záznamy. Sérii povídek doplňuje autorčin komentář, v němž osvětluje genezi a pozadí jednotlivých povídek.