Co odvál dým, aneb, Jak jsem přežil holokaust - Bondy, Miloš, 1924-2020 (Prostor, 2017)
Autobiografické vzpomínky lékaře Miloše Bondyho, který během druhé světové války prošel peklem nacistických koncentračních táborů. Miloš Bondy, který pochází z Vinohrad, byl v létě roku 1942 spolu se svými rodiči uvězněn v koncentračním táboře Terezín. V zimě následujícího roku byli všichni převezeni do Osvětimi-Březinky, odkud se jeho rodiče již nevrátili. Bondy prošel několika koncentračními tábory (např. Sachsenhausen nebo Buchenwald). Na jaře 1945 absolvoval pochod smrti z Buchenwaldu do Eisenachu, kde jej zastihl konec války. Po válce se vrátil do Prahy, kde vystudoval lékařství. Součástí knihy jsou fotografie a slovníček táborového slangu.