Labyrinty duše & Bída psychologie : výbor esejů - Pondělíček, Ivo, 1928-2019 (Prostor, 2016)
Sbírka esejí známého českého psychologa zahrnuje jeho tvorbu od šedesátých let 20. století do současnosti. Tematická šířka a hloubka autorových esejí vychází z jeho mnohostranných zájmů a bohaté zkušenosti profesní i životní jako psychologa, sexuologa, teoretika umění a malíře. Můžeme odlišit zhruba čtyři esejistické okruhy. Tím prvním je psychosomatika a vyrovnávání se s onemocněním tělesným i psychickým. Další oblast tvoří eseje o literatuře a výtvarném umění ve vztahu k rozmanitým psychologickým a sociálním jevům. Třetí okruh se věnuje vědecké psychologii, respektive její schopnosti postihnout duši a duševní procesy, a mezím psychologického poznání. A v neposlední řadě zaměřuje Ivo Pondělíček svůj pohled také na úlohu moderních médií v souvislosti s proměnou alfabetické kultury na obrazovou a kritizuje jejich negativní působení na společnost i jednotlivce. Nakladatelská anotace. Kráceno.