Mimořádná událost : román - Pehe, Jiří, 1955- (Prostor, 2013)
Třetí román známého politologa je příběhem dvou mužů s naprosto odlišným osudem a společenským postavením, kteří se setkávají na opuštěném místě a rekapitulují své životy. Po pádu na dno šachty si bezdomovec Hobo vybavuje zážitky ze svého života. Vzpomíná na člověka jménem Baron, který k němu vtrhl do stavební buňky uprostřed opuštěného vojenského cvičiště, v níž Hobo nalezl útulek. Po prvním nedůvěřivém kontaktu se jeden druhému začali svěřovat se svým osudem. Baron se zařadil mezi prominentní občany minulého i současného režimu. Jeho otec, vysoký diplomat, mu zařídil studium na harvardské univerzitě. Po jejím absolvování se Baron vrátil do vlasti a zahájil kariéru, jež ho katapultovala k nejvyšším stupínkům společenské hierarchie. Hobo prožil dětství adoptivního jedince, který se po maturitě potloukal po ubytovnách či squatterských komunitách. Hobo i Baron nacházejí během vyprávění styčné body a dojdou k názoru, že se stali svědky jakési "mimořádné události", v jejímž důsledku se setkali.