Ochlazení : špionážní thriller z blízké budoucnosti - Žantovský, Michael, 1949- (Prostor, 2016)
Špionážní thriller se odehrává v blízké budoucnosti, kdy Evropa čelí energetické krizi. Evropská unie uvalila sankce na Bělorusko, kde brutálně zasáhla policie proti demonstrantům v Minsku. Představitelé opozice, které se nakonec podařilo převzít moc, požadují členství země v Unii a vstup do NATO. Nedávno zvolený ruský prezident Anatolij Voroněnko na vzniklou situaci reaguje vojenským zásahem. Napětí v Evropě se stupňuje, když NATO rozmístí letecké síly v pobaltských zemích. Rusko odpovědělo přerušením dodávek zemního plynu a později i ropy do zemí Evropské unie. Do řešení krizové situace se zapojuje i česká zpravodajská služba. Nebezpečným úkolem je pověřen stárnoucí agent, podplukovník K., bývalý velitel prezidentovy ochranky. Skeptický muž se vydává do USA a Izraele, aby odhalil souvislost mezi smrtí čtyř Čechů, kteří zemřeli za nejasných okolností, a tajemnou minulostí ruského prezidenta.