Nebožtík - Horák, Ondřej, 1976- (Akropolis, 2017)
Štěpán Hrdina je mladý muž, který během literární stáže v Oslu neví co se sebou, se svým životem, se vztahy k lidem v okolí. Z nudy a apatie se nedostane ani během cesty do Bergenu nebo Osvětimi. Ze země fjordů, kde jsou děti odebírány rodičům podivným úřadem a kde ve vězení dlí masový vrah Breivik, přes Osvětim až do Budapešti - do města, kde za druhé světové války Raoul Wallenberg svým statečným chováním zachránil tisíce lidských životů. Taková je v novele Nebožtík cesta mladého, znuděného a zhýčkaného literáta Štěpána Hrdiny, jenž marně hledá náhradní náplň svého života. Nakladatelská anotace.