Brány mrazu a jiné prózy - Sidon, Karol, 1942- (Akropolis, 2013)
Soubor próz pražského rabína a spisovatele se zabývá vážnými tématy - vzpomínkami na příbuzné, religiozitou, smyslem života i složitostí mezilidských vztahů. Přesto texty nepostrádají humor ani dávku fantazie. Úvodní povídkový soubor Hluší a slepí je zaměřen autobiograficky. Autor vzpomíná na své příbuzné, vlastního i druhého - nevlastního otce. O své rodině vypovídá velice upřímně a otevřeně. Skutečnost se zde mísí s legendárními historkami, jak bývá u vzpomínek na dětství typické. Následující povídky v knize se pak dotýkají témat rozumu a bláznovství, spolupráce židovské obce s nacistickými orgány, dochází v nich k fantaskní konfrontaci autorova dětství a dospělosti (Maminka zpívá druhý hlas) i složitého bilancování života, hledání jeho smyslu a víry (Brány mrazu).