Paci, paci, pacičky - Bauman, Václav, 1951- (Akropolis, 2017)
Autobiografická próza, jejíž protagonista se s krutou otevřeností a jistým sklonem ke zjednodušování ohlíží za dětstvím, rodinou i hledáním sexuální identity. Ohlédnutí za "báječnými léty pod psa", podané se spontaneitou, bezohlednou uštěpačností, otevřeností a překotností, líčí autorovo velmi neradostné dětství ve stínu stalinistického otce, snahu o vymanění z limitů i utváření vlastní identity - především na intimním poli, ale i v rovině společnosti, v níž nemá nejlehčí pozici mimo jiné díky své homosexuální orientaci.