Holaniana - Justl, Vladimír, 1928-2010 (Akropolis, 2010)
Soubor studií představuje padesátiletý badatelský zájem autora o básnické dílo Vladimíra Holana. Literárněvědné studie se zabývají proměnou Holanovy poetiky v čase - od prvotin až k vyzrálým dílům meditativního charakteru. Těžištěm souboru studií jsou autorovy holanovské texty z let 1963-2001, které jsou dále chronologicky členěny dle tematiky a charakteru. Jádrem souboru jsou texty 60. let, uveřejňované časopisecky, kritiky, doslovy a jiné doprovodné texty. Úvodní oddíl otevírá iniciační Dialog s básníkem (Rozhovor sedmi nocí), druhý tvoří Kontinuita souvislostí, třetí je o kontextu Noci s Hamletem, Příbězích a jiných básnických textech. Závěrečný oddíl počíná studií Isola, a nakonec celý soubor uzavírá stať Láska je skutečně smrtelná (ze sborníku Česká literatura na přelomu tisíciletí, 2001). Vladimír Holan má ve Vladimíru Justlovi svého pozoruhodného a pozorného Eckermanna. Součástí souboru jsou také texty, které se týkají přednesu Holanovy poezie a básníkovy tvorby pro děti. Vladimír Justl představuje svým celostním přístupem k básníkovu dílu vrchol českého holanovského bádání.