Bílí a modří - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Historický román z let 1793-1799 od klasika francouzské literatury věrně líčí boje royalistů a republikánů, které zmítají rozbouřenou revoluční Francií. Alexandre Dumas ve svém románu zavádí čtenáře do různých prostředí; do Štrasburku ohrožovaného rakousko-pruskými vojsky, do Paříže, kde hrozí Konventu royalistické povstání, do Bretaně, kde probíhají boje s republikány, k Jehuovým tovaryšům do Bourg-en-Bresse a nakonec i do Itálie a Egypta, odkud již Bonaparte míří ke svému císařskému osudu. Pojítkem příběhů je osud mladého Charlese z Besanconu.