Smrt krále Šumavy : do nitra hor po dávných stezkách ke starým příběhům - Sichinger, Martin, 1967- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Román přibližuje skutečný osud proslulého a legendárního pašeráka Kiliána Nowotného, jenž byl rovněž znám pod přezdívkou Král Šumavy. Román je jakousi polemikou s filmem "Král Šumavy". Autor se pokouší dokázat, že skutečný úděl pašeráka Kiliána Nowotného se odehrával jinak než ve filmovém zpracování. Sichinger toto téma pojal jako vyprávění dvanáctiletého Tomáše Jungwirtha, který na konci prázdnin odjíždí s rodiči na opuštěnou šumavskou samotu nedaleko obce Kvilda. Protože si jejich pražský byt pronajali filmaři, otec, jenž pochází z tohoto kraje, si najde přechodnou práci v národním parku. Tomáš je tak přinucen navštěvovat zdejší školu, kde se setkává s novými kamarády. Na besedě s pamětníkem se pak poprvé seznamuje s Kiliánovým životním příběhem, jenž ho natolik zaujme, že se rozhodne získat o něm co nejpodrobnější informace. Při tomto pátrání se Tomáš dostane i do bavorského městečka Röhrnbach ke Kiliánovu hrobu. A pravě tady zjistí, jak se doopravdy Kiliánův osud vyvíjel i jakým způsobem byl ukončen.