Duchové Šumavy : pašerácké drama z roku 1946 - Sichinger, Martin, 1967- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Podzim roku 1946 v šumavském pohraničí. Vysídlují se poslední Němci, přicházejí noví lidé s různými motivacemi. Něco dosud funguje jako dřív: pašeráci i financové znají Šumavu jako nikdo. Tomu, co se děje kolem nich, však na kloub přijít nemohou... Mladý strážmistr Jan Firman, syn předválečného místního finance, se po návratu do rodného Vimperku snaží udržet pořádek ve vysídleném městě a okolních opuštěných vsích. Většina cenností již byla odvezena Američany, šumavští Němci odešli, místní pašeráci, znalci Šumavy, však zatím zůstávají těsně za hranicí a snaží se zachránit zbytky svých majetků. Kdo je v této situaci nepřítel? Kdo komu stojí v cestě? Jakou cennost chce ve městě nalézt trofejní oddíl ministerstva vnitra a kdo že to chce z Vimperku co propašovat do Německa? A hlavně: může se Honzovi Firmanovi podařit zachovat či obnovit živoucí město s fungujícími slavnými sklárnami a pilami na vzácné šumavské dřevo, když to vše zde vždy dělali odsunutí Němci? Nebo je město i okolí v nastupujících nových časech odsouzeno k zániku?