Rytíř de Sainte‑Hermine - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Knižní vydání posmrtně nalezeného rukopisu, který ve své době vycházel jen na pokračování v časopise a zůstala nedokončena. Rozsáhlý historický román vykresluje na pozadí příběhu odvážného šlechtice a vojáka skutečné události počátku a průběhu 19. století. Mladý muž po odvelení do armády řeší osudovou otázku, zda zachovat otcův odkaz nebo vyjádřit svůj obdiv k Bonapartovi. I v této fresce vylíčil Dumas mistrně politické ovzduší té doby, nejslavnější Napoleonovy bitvy i postavu samotného Bonaparta. Dílo je součástí volné trilogie, jež zahrnuje dějiny Francie od renesance po 19. století.