Jehúovi tovaryši - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Třetí část historického románového cyklu věnovaného období Velké francouzské revoluce barvitě zachycuje dramatickou atmosféru ve Francii po Napoleonově návratu z egyptského tažení v roce 1799 a boj za znovunastolení monarchie. Tragický příběh lásky mezi dcerou francouzského republikánského generála a Charlesem de Sainte-Hermine, vůdcem Jehúových tovaryšů, skupiny royalistických nadšenců pokoušejících se o návrat monarchie, je rámcem barvitého líčení etapy Napoleonova návratu k moci po převratu 18. brumairu. Milostný příběh vzpoury, zrady a lásky končí tragickou smrtí mladé ženy, která nechce přežít potupnou popravu svého milence. V obecné linii autor v řadě dramatických scén kreslí plastický obraz vzrušené doby a nechává defilovat řadu historických osobností, politiků a důstojníků, především však samotného Napoleona, kterého vidí jako vynikajícího stratéga, svérázného politika a v soukromí milujícího syna a manžela. Příběh začíná v roce 1799 a končí dramatickým líčením bitvy u Marenga, v níž se Napoleonovo nečekané vítězství stalo odrazovým můstkem v nástupu k moci.