Matečná samota - Fischerová, Viola, 1935-2010 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Sbírka významné české básnířky obsahuje verše, jejichž hlavním tématem je motiv stárnutí v nejrůznějších variacích. Autorka rozvrhla téma do pěti oddílů, v nichž podává sugestivní lyrickou výpověď, násobenou snahou o průzračnou a křehkou intimitu, o bolestných vzpomínkách a prožitcích, které poznamenaly její životní příběh. Základní téma stárnutí Fischerovou často vede k tomu, aby zachytila i náznaky erotické touhy, jež však pro bolest a samotu pozvolna nezadržitelně odumírá. Celkově lze chápat tuto sbírku jako volně řazené reminiscence, v nichž je ztráta a odchod blízkých viděna prizmatem smysluplného a očišťujícího bolestného poznání.