Elegie a písně - Donne, John, 1572-1631 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Výbor z básnické tvorby Johna Donnea, nejvýznamnějšího představitele tzv. "metafyzické" poezie konce 16. a počátku 17. století a zároveň i jedné z nejvýznamnějších postav alžbětinské poezie. Výbor je zaměřen především na ty autorovy básně, které v sobě spojují silný milostný a intimní, v některých polohách dokonce i erotický náboj. Donne odmítal vnímat svět své doby obvyklým konvenčním pohledem, bouřil se proti zaběhnutým společenským i literárním kánonům a snad i proto se mu podařilo vytvořit a napsat poezii, která i dnes působí nejen svěže i mladistvě, ale vyniká i nezkrotným, až bouřliváckým intelektem, do něhož se promítají prudké emocionální vzněty. Formálně pak jsou autorovy básně komponovány se zřetelem na jazykovou čistotu, s bohatým využitím živých metafor a navzdory jeho revoltování se v nich paradoxně někdy objevuje i určitý náboženský podtext.