Testament sebevraha barona de Teive - Pessoa, Fernando, 1888-1935 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Výpověď pozoruhodné fiktivní osobnosti - sebevraha. Podrobné sebezpytující, chladně intelektuálně analyzující úvahy člověka stojícího před bilanční sebevraždou se prolínají s intenzivními prožitky posledních citových a emocionálních vjemů fiktivní postavy, venkovského šlechtice, barona de Teive. Tato postava je zosobněním negace života, životní prázdnoty, pesimismu a pýchy na vlastní intelekt.