Kronika Pickwickova klubu - Dickens, Charles, 1812-1870 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Klasický humoristický román o podivuhodných dobrodružstvích počestného londýnského měšťana a jeho přátel na cestách po anglickém venkově a okolí Londýna. Na svých cestách navštíví skupinka přátel vedená dobromyslným panem Pickwickem starobylou usedlost a seznámí se s jejími ctihodnými obyvateli. Jejich přičiněním poznávají sportovní život i volební ruch ve městě. Nemalé obtíže je ale stihnou po návratu přímo v Londýně, kde padnou do rukou vychytralých advokátů. Pan Pickwick pak dokonce pozná i vězení pro dlužníky a bídu jeho nedobrovolných obyvatel. Když odtud vyjde, patřičně se postará o blaho svých přátel a do konce života zůstává obklopen láskou a vážností. Autor ve svém nejznámějším díle vytvořil svérázné komické figurky, jejichž prostřednictvím se mu podařilo věrně zachytit soudobé poměry v Anglii 19. století.