Sluha dvou pánů : komedie o třech dějstvích - Goldoni, Carlo, 1707-1793 (Drama, 2021)
Klasické italské dílo žánru commedia dell'arte z roku 1745. Slečna Beatrice, převlečená za svého mrtvého bratra Federica, přijíždí se sluhou Truffaldinem do Benátek, aby zde našla bratrova uprchlého vraha. Ten později skutečně dorazí a Truffaldino, jenž netuší, s kým má tu čest, vstoupí z vypočítavosti i do jeho služeb. Vždyť dva platy jsou přece víc než jeden. Sluha ovšem nejlépe ze všeho umí poplést, zaměnit a pomotat jakýkoli úkol, čímž zakládá dlouhý řetězec omylů, nedorozumění a komických situací. Nakladatelská anotace. Kráceno.