Jih proti Severu. - Mitchell, Margaret, 1900-1949 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Druhý díl rozsáhlého historického románu sleduje dramatické osudy hrdinky po porážce Konfederace a v době nástupu nového společenského uspořádání. Většina jižanské společnosti zůstává po porážce ochromená a vykořeněná a jen někteří, mezi nimi i Scarlett, se dovedou přizpůsobit novým poměrům a přes pohoršení ostatních se snaží využít novou dobu ve svůj prospěch. Pod tlakem okolností se Scarlett mění v bezohlednou a tvrdou ženu, ochotnou podniknout vše, jen aby se vyhnula bídě. Bezohlednost vůči cizím i vlastní rodině jí sice přinese bohatství, ale nakonec se obrátí proti ní samotné. V přepychu a zdánlivě na vrcholu všeho, co chtěla v životě dosáhnout, ztrácí mladá žena skutečnou lásku a hořce si uvědomuje následky svých dřívějších omylů.