Kreutzerova sonáta - Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Novela, která velmi zevrubně a s otevřeností ve své době šokující rozkrývá otázky manželských a milostných vztahů, se stala jedním z nejpopulárnějších děl L.N.Tolstého. Drásavá milostně psychologická novela je koncipována jako vyprávění, které během dlouhé jízdy vlakem vede zoufalý muž jménem Pozdnyšev ke svému spolucestujícímu. Impulsem je krátká debata ostatních pasažérů o manželství, po níž se Pozdnyšev představuje jako vrah své manželky a postupně odkrývá příběh vztahu plného falše, podezírání a bezdůvodné, tajené a stupňované nenávisti. Ve své době kontroverzní i zakazované dílo získalo skandální nálepku "sexuální novela", šokovalo však nikoli explicitní erotikou, ale spíše silou a otevřeností obžaloby, kterou vznáší proti pokrytectví a sobectví manželského a intimního života. Kriticky se vyjadřuje i k otázce ženských práv v manželství, jedním z vedlejších motivů je i brilantní postřeh o působení hudby na lidskou psychiku.